Končno imate vgrajena nova okna. Izbrali ste odličnega ponudnika in njegov energetsko učinkovit model oken s trislojno zasteklitvijo, potem pa, že po nekaj dneh…rosa na zunanji in na notranji strani stekel. Kako, zakaj, ko pa imamo nova okna?!

Kako pride do rosenja na notranji strani?

Steklena površina se orosi, če zrak z visoko vsebnostjo vlage zadene ob hladno površino. Vlažen zrak se na omenjeni hladni površini ohladi. Zaradi dejstva, da hladnejši zrak lahko vsebuje manj vlage od toplega, se lahko zgodi, da pade temperatura zraka pod rosišče. Zaradi tega se v zraku kondenzirana voda izloči kot rosa na stekleni površini. Ta pojav je mogoče opaziti zlasti v prostorih z visoko vlažnostjo zraka. Sodobna okna s svojo moderno zasnovo tesnijo bolje od starejših oken. S tem se zmanjšajo toplotne izgube, hkrati pa to ovira izmenjavo zraka.

Učinkoviti nasveti za pravilno prezračevanje s pomočjo oken

Zrak v sobah je priporočljivo, če je le mogoče, dnevno štirikrat zamenjati, najbolje s prečnim prezračevanjem (prepih). Čim topleje je zunaj, tem dalj časa mora trajati prezračevanje. Pozimi sta pogosto dovolj že dve minuti, poleti pa boste morali prezračevati deset minut ali več.
Med ogrevalno sezono ne prezračujte neprekinjeno. Poševna lega odprtih oken povzroča ohlajanje okenske špalete, kar pospešuje nastajanje plesni (opomba: pri relativni vlažnosti zraka 50 % voda kondenzira pri temperaturi v prostoru 10 °C, plesni pa se lahko začnejo pojavljati že pri 12 °C).
Po prhanju, kopanju ali kuhanju po možnosti temeljito prezračite prostore.

Ne zanemarimo vzdrževanja vseh okenskih delov

Okenski okvirji, okovja, premazi in tesnilni materiali se naravno starajo. Za ohranjanje veljavnosti garancije in za podaljšanje življenjske dobe izolacijskega stekla je treba pravočasno in redno izvajati vsa potrebna vzdrževalna opravila. Zlasti redno preverjajte silikonske fuge in tesnilne profile med okenskimi okvirji in steklom, kajti samo tesni spoji trajno preprečujejo vdor vode.

Zakaj se steklo orosi na zunanji strani?

Stekla novih energetsko učinkovitih oken so zjutraj po jasnih in hladnih nočeh na zunanji strani orosijo. Tega pri svoji starih oknih niste opazili, zato se upravičeno sprašujete, zakaj se to pojavlja in tudi, ali ne gre za napako vaših novih oken.

V skladu s fizikalnimi zakoni vsako telo in tudi vsak gradbeni element oddaja toplotno energijo v hladnejšo okolico tako dolgo, dokler ni doseženo temperaturno ravnotežje. Jasno nočno zimsko nebo je precej hladnejše od površine stavb. V brezvetrju pade temperatura površine oken, ki dobro tesnijo, pod temperaturo zunanjega zraka. Če je prisotna še visoka vlažnost zraka, je na hladnejših površinah temperatura nižja od rosišča zraka in na vaših okenskih površinah boste opazili roso. Gre za naraven pojav, ki ga lahko opazujete tudi na zelenici ali na svojem avtomobilu pred hišo.

Ali gre pri rosenju za napako?

Ne, ravno nasprotno. Pri starejših izolacijskih steklih oziroma oknih opisanega pojava ni bilo zaradi njihove slabše toplotne izolativnosti. Energija za ogrevanje se je iz stavbe izgubljala v okolico skozi okenska stekla. Zunanje okenske površine so bile tako nehoteno ogrevane – na račun bivalnega udobja in porabe energije za ogrevanje. Čim učinkovitejša je toplotna izolacija stekla, tem verjetneje se bo pojavilo rosenje na zunanji površini stekla. To je znak, da so vaša okna zelo kakovostna. To tudi pomeni, da toplota ostaja v stavbi in se le malenkostno izgublja v okolico. Pojav rosenja na zunanji površini stekla izgine takoj, ko se steklo dovolj segreje, npr. zaradi sončnih žarkov.

 

(Vir: spletna stran AJM okna, vrata, senčila)

Upamo, da smo vam vsaj malo objasnili to pogosto zastavljeno vprašanje, v kolikor pa se pojavi še kakšna dilema, smo vam vedno na voljo na brezplačni telefonski številki 080 34 20 ali osebno v našem razstavnem salonu v Celju! Vabljeni!