Okna imajo številne lastnosti s katerimi vplivajo na zdravo in ugodno bivalno okolje. Vplivajo namreč na rabo energije, na osvetljenost prostorov in na kakovost zraka v prostoru. Mnogi so zmotnega prepričanja, da nova okna avtomatično prinesejo tudi boljše bivalno udobje. A ni tako enostavno.

Pri nakupu oken je cena za mnoge ključen dejavnik. Vendar, če kje, potem pri nakupu oken ne gre preveč varčevati. Današnja ugodna ponudba se zna kmalu izkazati za ravno nasprotno. Profili takih oken se namreč lahko že po nekaj sezonah ukrivijo, verjetno tudi porumenijo, tesnila popustijo, prihranek pri energiji pa je daleč od obljubljenega. Taka nova okna vsekakor ne bodo pripomogla k bistvenemu: ugodnim bivalnim razmeram še mnogo let po nakupu.

Kakšno naj bo sodobno okno

Večina kupcev se odloča za PVC okna. Prednosti oken iz PVC profilov so številne – PVC je dober izolator, z visoko odpornostjo proti vlagi, ne zahteva posebnega vzdrževanja, kot material je prijeten za oko in na otip,…

Večino teh lastnosti ima tudi les, ki je poleg tega še naraven material, ki je s sodobnimi premazi na vodni osnovi dobil dolgo in nemoteno življenjsko dobo z veliko manj potrebe po vzdrževanju, kot v preteklosti. Tako boljša lesena okna potrebujejo obnovo premazov v razmiku šest do osem let. PVC in lesena okna lahko na zunanji strani zaščitite tudi z zunanjo prekrivno masko iz aluminija.

Lahko pa se odločite za okna iz aluminija, ki ne potrebuje praktično nobenega vzdrževanja, vendar je njegova slabost v tem, da je dober toplotni prevodnik. A vendar danes boljši proizvajalci, zahvaljujoč sodobnim tehnološkim postopkom, ponujajo tudi energetsko učinkovita aluminijasta okna.

Pomemben element oken je zasteklitev, ki ima pomembno vlogo pri udobju v prostoru, saj zagotavlja osvetljenost prostora, hkrati je od te odvisna tudi zvočna izolativnost prostora. Dober izbor bodo zato okna z ožjimi okvirji, ki povečujejo svetlo površino okna. Sodobna okna imajo v standardu vsaj dvoslojno zasteklitev, vse pogosteje pa trislojno, s plinskim polnjenjem medstekelnih prostorov.

Pomembni sestavni deli okna so še okovje in tesnila. Nekateri ponudniki ponujajo okna z dvojnim tesnjenjem, boljši pa že v standardu tri trajnoelastična tesnila. Kakovostno okovje zagotavlja enostavno uporabo oken in dobro tesnitev še mnoga leta po nakupu. Pri okovju imamo v osnovi na voljo klasično montirano okovje, za nekaj doplačila oziroma pri boljših oknih tudi že v standardu, pa imamo lahko okovje skrito v okvir okna, kar ima pozitivne učinke na varnost, pripomore pa tudi k lepšemu, enovitejšemu izgledu okna.

                   

Nova okna zahtevajo prezračevanje

Nova okna ne bodo prinesla željenega izboljšanja bivalnega ugodja, če bomo pri tem zanemarili prezračevanje. Stara okna so imela slabše tesnjenje, pa tudi različne reže in razpoke, ki so omogočale nemoteno prezračevanje, medtem ko kakovostno vgrajena nova okna tesnijo, zato je pomembno, da redno prezračujemo. Odvečna vlaga, ki se je prej »samodejno« odvajala, se sedaj nabira v prostorih.

S prezračevanjem vnesemo v prostor sveži zrak, ki je v svoji idealni obliki ustrezne vlažnosti (med 40 in 60%), temperature, brez škodljivih mikroorganizmov in brez vonjav. Z neprimernim prezračevanjem je povezan tudi za zdravje škodljiv pojav plesni. Izpostavljeni so predvsem prostori v katerih se ustvari največ vlage – kuhinja, kopalnica in spalni prostori.

Načini prezračevanja

Prezračujemo lahko na klasičen – t.i. naraven način ali s prezračevalnimi sistemi. Pravilno naravno prezračevanje pomeni, da nekajkrat dnevno za nekaj minut ustvarimo prepih z na stežaj odprtimi okni. Tako prezračevanje prinese učinkovito izmenjavo zraka, ne pa tudi padca temperature sten in drugih teles v prostoru, saj se sveži zrak hitro segreje na željeno temperaturo, nekontrolirana poraba energije pa je s tem majhna. Slabost naravnega prezračevanja je, da nam ne omogoča nadzora nad kakovostjo in pretokom zraka.

In kaj je s prezračevanjem na ventus – ali, pogovorno, na »kip«? V primerjavi z zgornjim načinom, potrebuje za učinkovito izrabo zraka veliko več časa in ima zato večjo porabo energije. Ne gre tudi zanemariti, da so, v nasprotju s splošnim prepričanjem, okna v tem položaju odprta, in to vedo tudi tatovi.

Podobna, a popolnoma varna, je izmenjava zraka s pomočjo okovja za paralelni odmik krila okna od okvirja. Tak način zračenja je tudi veliko bolj varčen. Pri njem se ohranja stalna sobna temperatura, ne zahteva večjih finančnih vložkov in se lahko namesti tudi na obstoječa okna.

Na trgu so tudi številni prezračevalni in rekuperacijski sistemi, ki jih lahko vgradimo nad, pod, levo ali desno od okna, lahko pa so samostojne enote. Take naprave zagotavljajo enakomeren dovod svežega zraka brez prepiha, energetske izgube pa so minimalne. S takimi sistemi imamo prezračevanje pod nadzorom, vendar zahtevajo tudi določeno finančno investicijo.

Kako in kaj torej izbrati?

Zagotovo ne boste zgrešili, če boste izbrali strokovnjake, ki vam bodo brezplačno opravili izmere in svetovanje na objektu, imajo tekoče urejen proizvodni proces, kakovost izdelkov in storitev dokazljivo s potrdili in certifikati (ZAG, ZRMK), strokovno montažo in zanesljiv lasten servis, ki vam bo še desetletja po nakupu in montaži stal ob strani z nasveti, storitvami in rezervnimi deli.

           

(Vir: spletna stran AJM okna, vrata, senčila)

 

Z veseljem se vam odzovemo tudi indiviualno in skupaj z vami naredimo načrt vgradnje najboljše kakovosti na vašem objektu- na voljo smo vam na brezplačni telefonski številki 080 34 20 ali osebno v našem razstavnem salonu v Celju! Vabljeni!