Izbira naj bo energijsko učinkovito stavbno pohištvo 

Okna in vrata spadajo med najosnovnejše, a hkrati najpomembnejše dele vsake stavbe. Izbirajte modro, da se vam bo naložba kar najbolje obrestovala in vam bodo dolgo služila. Ker je v porastu trend trajnostne politike, ki spodbuja varčevanje z energijo, bo pametna izbira nakup energijsko varčnih oken in vrata. Medtem ko so za poslovne objekte najbolj primerna aluminijasta okna, so za stanovanjske predvsem lesena ali PVC.

Kakšna so energijsko varčna okna?

Če okna ne tesnijo dovolj, lahko to privede do kar 25-odstotne izgube toplotne energije. Energijsko varčna okna morajo tako zagotavljati:

  • čim manjše izgube energije (toplote),
  • zrakotesnost,
  • biti dobro zvočno in toplotno izolirana ter
  • čim bolje prepuščati sončno svetlobo (kadar to želimo).

V zadnjih letih je izdelava takšnih aluminijastih, PVC in lesenih oken zelo napredovala, zato je ponudba na trgu široka. S tistimi za energijsko varčne in pasivne objekte lahko za ogrevanje prihranite kar do 36 % – a le, če ponujajo toplotno, zvočno in protivlomno zaščito iz kakovostnih materialov; njihovo okovje pa zagotavlja visoko stopnjo varnosti in je odporno proti koroziji.

Kaj pa PVC-okna? Ob njihovi omembi morda privzdignete obrvi, saj so v zadnjih letih, zlasti pri novograditeljih, ki prisegajo na naravno, priljubljena lesena okna.

Čeprav se zdi, da je bilo narejeno že vse, pa gre tehnološki razvoj PVC-oken naprej. Po koncu življenjske dobe jih je možno reciklirati, hkrati pa so tudi tehnološko zelo napredovala. Pri nas npr. pri PVC-oknih ni več jeklenih ojačitev – namesto tega so profilirana s posebnim materialom PowerDur iz steklenih vlaken, kar prinaša dodatne energijske prihranke. Njihova stabilnost je primerljiva, oziroma še boljša, s tisto iz jekla, kar dokazujejo tudi testi, ki smo jih opravili na inštitutu za tehniko stavbnega pohištva IFT iz Rosenheima v Nemčiji.

Steklene površine: ljubljenke arhitekturnih trendov

K prijaznejšemu stiku z okoljem in večjo povezanostjo z naravo in neposredno okolico spodbujajo sodobne smernice, ki favorizirajo veliko (velikih) steklenih površin, ki omogočajo skorajšnje stapljanje notranjosti z zunanjim svetom. Drsna steklena vrata in fiksne zasteklitve so ugodna rešitev tudi za vse, ki želite v svoj dom vnesti več dnevne svetlobe.

Fiksna okna so cenejša od premičnih, a je njihova vrednost manjša, ker se ne odpirajo; še dodatno pa se njihova vrednost zmanjša, če so pregrajena z vmesnimi profili, ki onemogočajo nemoten pogled na okolico in vzbujajo vtis več oken. Dobra rešitev sta v tem primeru dve stekleni plošči brez vmesnega profila, s tankimi, skoraj nevidnimi robovi, ki ohranjajo pogled na okolico.

Drsna vrata prinašajo najboljši cenovni izkoristek in največje zadovoljstvo. Praksa kaže, da so najbolj priljubljena drsno-dvižna balkonska vrata – ta so tudi najučinkovitejša –; drsno-nagibna balkonska vrata in harmonika drsna vrata. Pri nas imamo drsno-dvižna vrata tudi v dimenzijah XXL, s sistemom Smart Slide, ki omogoča preprosto odpiranje in zapiranje, kar je sicer pri večjih dimenzijah lahko za marsikoga svojevrsten izziv. Velike steklene površine je zaradi njihove teže izjemno težko montirati. Zaupajte montažo izkušenim strokovnjakom.

Kaj pa varnost?

Ste vedeli, da večina vlomilcev v domove vdira skozi okna? PVC-okna AJM opremljamo s posebno tehnologijo Safetec Inside, ki zagotavljajo dodatno protivlomno zaščito. Vlomilci seveda ne prizanašajo niti vratom. Poskrbite za zaščito in svoj dom obvarujte pred nepovabljenimi gosti tako, da se ob izbiri vrat posvetite ne samo izgledu, ampak tudi varnostnim elementom.

Zaupajte izkušenim strokovnjakom

Pri izbiri proizvajalca oken in vrat gre dati prednosti strokovnjakom z izkušnjami in celovitimi pred-, med- in po-nakupnimi storitvami.

Pri AJM že več kot trideset let razvijamo in izdelujemo visokokakovostna okna in vrata, obenem pa smo z vami pred nakupom, med njim in po njem. Ponujamo vam svetovanje na domu, brezplačno izmero in strokovno montažo, po njej pa učinkovito vzdrževanje in hiter servis.

(Vir: spletna stran AJM okna, vrata, senčila)

Upamo, da so vam bili zgornji namigi v pomoč, v kolikor pa se pojavi še kakšno vprašanje, smo vam na voljo na brezplačni telefonski številki 080 34 20 ali osebno v našem razstavnem salonu v Celju! Vabljeni!