Okna - bivanjski prostori
Temeljita prenova doma je večinoma enkraten dogodek v življenju, ki zahteva veliko potrpljenja, načrtovanja in spretnosti pri izbiri kakovostnih materialov in zanesljivih izvajalcev. Prav zato je pomembno, da se dobro pripravite in si vzamete dovolj časa za skrbno načrtovanje vseh faz prenove. Hitenje in impulzivne odločitve niso vedno najboljša izbira.

Živite v hiši ali stanovanju, ki je potrebno prenove? Ali pa ste kupili nepremičnino, kjer želite pred vselitvijo opraviti prenovo? Tukaj je kratek vodič, kje začeti, kako začeti in kaj upoštevati pri izbiri novih oken.

Kdaj je pravi čas?

Ko razmišljate o celoviti prenovi objekta, je vrstni red naslednji: okna, fasada in izolacija ter streha.

Izbira materiala

Na voljo so PVC, lesena in aluminijasta okna. Za stanovanjske objekte izbiro omejite na PVC in lesena okna. Aluminijasta okna so bolj primerna za poslovne objekte.

 

Notranja senčila
Notranje senčilo poskrbi za regulacijo svetlobe, nadomesti zavese, se pa po učinkovitosti ne more primerjati z zunanjimi senčili.

Izbira dodatkov 1 – senčila

K oknom navadno izbiramo še senčila. Na voljo so zunanja in/ali notranja senčila. Najbolj smiselna izbira zunanjih senčil pri prenovah je bodisi roleta bodisi zunanja žaluzija. Na izbiro sta dve možnosti montaže roletnega zaboja – v kolikor na objektu še ni fasade, bo prava izbira predokenska podometna roleta, kjer roletne omarice na zunaj ne bodo vidne, saj jih bo prekrila fasada. V primeru, da je na objektu že fasada, pa bo najboljša izbira nadokenski roletni zaboj, kjer je roletni zaboj montiran nad oknom in je viden. Prednost rolet je v skoraj popolni zatemnitvi prostora, nekoliko boljši kot pri žaluzijah. Sicer pa je možna pri obeh dobra regulacija svetlobe, obe dodatno izolirata okno in prispevata k energetski učinkovitosti objekta.

Na področju notranjih senčil je izbira pestra in je stvar posameznikovega okusa. Priporočamo izbiro zunanjih žaluzij, saj notranje ne prispevajo k izolaciji objekta, pa tudi zatemnitev ni tako učinkovita, kot pri zunanjih senčilih. Notranje senčilo, kot so žaluzije in roloji pa lahko sicer nadomestijo zavese in prispevajo k intimi prostora.

Ob senčilih pa ne pozabite še na komarnike. Seveda jih je mogoče montirati tudi naknadno, a je možnosti montaže komarnikov ob zamenjavi oken neprimeno več.

Izbira dodatkov 2 – police

Polica je zaključek okna in kot taka obvezen dodatek. Notranje police naj bodo take, da jih boste enostavno čistili, da bodo odporne na udarce in da bodo služile svoji funkciji – na primer, če želite na njih odložiti okrasne rastline je potrebna širša dimenzija, kot če na police ne bomo odlagali ničesar. Širina police je lahko v določenih dimenzijah, medtem ko je dolžina prilagojena na dimenzije okna. Zunanje police morajo biti iz odpornega materiala, ki prenese vremenske vplive. Svetujemo izbiro med aluminijem, umetnim kamnom in granitom.


Notranje police imajo lahko številne funkcije. V manjših stanovanjih so lahko tudi knjižne police, zato razmislite o njihovi izvedbi.

Izbira zasteklitve

Včasih se je zastavljajo vprašanje ali dva ali trislojna zasteklitev oken. Danes je trislojna zasteklitev pri večini ponudnikov oken že standard, zato jo brez oklevanja izberite okna s trislojno zasteklitvijo. Nudijo boljšo zvočno in toplotno izolacijo. Današnja okna imajo načeloma ožje profile, kot tista pred nekaj leti, zato pri trislojnih oknih tudi svetlobnih izgub ni več – to je bila nekoč največja pomanjkljivost oken s trislojno zasteklitvijo.


Alu okna in zasteklitve priporočamo za poslovne objekte.

Energetska učinkovitost oz. toplotna prehodnost

Imejte v mislih, da se predpisi na področju gradenj in prenov vedno bolj približujejo merilom za pasivne gradnje. Leta 2020 stopi v veljavo direktiva po kateri bodo morale biti vse obnovljene in nove stavbe skoraj nič energijske. Zato izbirajte energetsko učinkovita okna, s skupno toplotno prehodnostjo okna Uw okrog 0,6 W/m²K. Najbolj primerna okna za vašo prenovo vam bo svetoval proizvajalec, ki ga boste izbrali.

Montaža

Na izbiro so različne oblike energetsko učinkovitih montaž. Nasvet na tem mestu le, da jo prepustite strokovnjakom, ker je montaža okna več kot le penjenje rež in malce zidarskih del.

Potrebujete pomoč ali nasvet o zamenjavi oken? Kontaktirajte nas na brezplačno telefonsko številko 080 34 20 ali nam pišite tukaj. 

Dodaj odgovor