Poletje ima poleg številnih prednosti, kot so prijetne temperature, čas za počitnice in sproščena doživetja, tudi nekaj manj prijetnih plati, kot so komarji, ki si z veseljem delijo naš življenjski prostor in nam s svojim brenčanjem pogosto kradejo spanec, da neprijetnih posledic njihov pikov niti ne omenjamo. Proti komarjem se lahko izredno učinkovito borimo na več različnih načinov. Med učinkovitejše, ki so tudi za zdravje neškodljive, spadajo komarniške mrežice oziroma komarniki, ki se jih namesti na okna in na izhode na terase in balkone.

                             

Vrste komarnikov

Na trgu se pojavljajo številne izvedbe komarnikov za različne namene oziroma okenske in vratne odprtine. Prav tako je na razpolago tudi več različnih vrst komarniških mrežic, ki s svojimi funkcijami spreminjajo komarnike v več kot zgolj zaščito pred mrčesom. V nadaljevanju vam predstavljamo sodobne vrste komarnikov in komarniških mrežic.

  • Rolo komarnik

Delovanje rolo komarnika je na moč podobno delovanju rolet, saj se mrežica navija in spušča prav tako kot smo tega vajeni pri roletah. Za rokovanje z njim ni potrebnih nobenih spretnosti, enostavno ga spuščamo in dvigamo do želene lege, kadar ga ne potrebujemo, pa ga navijemo v posebno omarico, kjer ostane zaščiten pred vremenskimi vplivi. Rolo komarnik je primeren tudi za strešna okna in okna s polkni. Vgradi pa se lahko tudi pod omet.

Rolo komarnik je izredno primerna rešitev tudi za velike izhode, kot so veliki izhodi na terase in balkone, saj ga lahko izdelamo do dimenzije 400×400 cm. Z električnim pogonom boste z njim enostavno upravljali preko daljinca ali stikala.

  • Fiksni komarnik

Za okna, kjer komarnika ne boste pogosto odpirali, lahko izberete fiksne komarnike. Pritrdijo se direktno na okenski okvir, enostavno jih lahko snamete in ponovno pritrdite, saj imajo poseben vzmetni mehanizem in ročaje na notranji strani. Njegova vgradnja se lahko opravi kadarkoli na že vgrajeno okno. Primeren je tudi za okna nepravilnih oblik, kot so okna različnih ukrivljenih oblik, poševnine in podobno.

  • Drsni komarnik

Drsni komarniki so namenjeni zaščiti prehodov na balkon in teraso oziroma za vsa tista vrata, kjer je na voljo prostor za pomikanje levo ali desno. Upravljanje je izredno preprosto, saj se komarnik zapelje po drsnih vodilih, ko ga odrinete vstran. Odpiranje in zapiranje je možno iz notranje in zunanje strani. Drsni komarnik je na voljo tudi v večdelni izvedbi, zato omogoča zaščito zelo širokih površin.

  • Krilni komarnik

Krilni komarnik deluje po principu vrat, saj je z okvirjem pritrjen na tečaje, ki omogočajo odpiranje navzven in navznoter. Odpiranje je mogoče iz zunanje in notranje strani. Zaradi posebnega magnetnega sistema ostane krilni komarnik zaprt tudi v močnejšem vetru in v prepihu. Posebnost krilnega komarnika je, da omogoča vgradnjo posebnega zaklepnega mehanizma, ki ob boljši zaščiti pred odpiranjem zagotavlja tudi večjo zaščito proti vlomu.

Za vrata z visoko frekvenco prehoda priporočamo izbiro nihajne oblike krilnega komarnika, ki se odpira v obe smeri – to je še posebej praktično kadar imate zasedeni obe roki. Krilni nihajni komarnik je izdelan tako, da se počasi in tiho samodejno zapre.

  • Plise komarnik

Plise komarnik se lahko vgradi na vse vrste balkonskih vrat, saj ne potrebuje veliko prostora. Mrežica komarnika se zloži v paket in odpre kot harmonika. Odpiranje in zapiranje je možno z obeh – notranje in zunanje strani. Mrežica plise komarnika je izdelana iz nagubane in na stičišču varjene tkanine iz polipropilena – vedno je črne barve.

Komarniške mrežice – odlične rešitve tudi za alergike

Predvsem zaradi komarniških mrežic komarnik postaja več kot le zaščita proti mrčesu. Sodobne komarniške mrežice namreč zagotavljajo tudi zaščito pred cvetnim prahom, ki pri mnogih povzroča alergijske reakcije. Sodobne komarniške mrežice so izdelane iz tako tehnološko dovršenih materialov, da so nekatere izvedbe praktično nevidne in zato ne omejujejo dotoka svetlobe v prostor, prav tako pa so tako drobno tkane, da preprečujejo vdor v prostor tudi skorajda mikroskopsko majhnim organizmom.

V standardu ponujamo komarniško mrežico izdelano iz finih steklenih vlaken (fiberglas), ki zagotavljajo stabilnost, optimalno napetost in odpornost na vremenske vplive. Mrežica je izredno stabilna, se ne trga in se enostavno čisti z vodo. Sicer pa lahko izbirate med naslednjimi komarniškimi mrežicami:

  • Transpatec mrežica je za vse, ki si želite neoviran pogled skozi okno, kljub temu, če imate na okno pritrjen komarnik. Ta posebna mrežica je namreč praktično nevidna in kljub temu, da je tkana še gosteje kot standardna mrežica omogoča do 140% boljše zračenje.
  • Jeklena mrežica je izdelana iz legiranega jekla, ki se izredno enostavno čisti in je odporna proti strganju. Priporočamo za kuhinje in kleti.
  • Elektrosmog mrežica vas bo navdušila, če živite v bližini električnega daljnovoda, saj vas bo ščitila pred električnim sevanjem.
  • Polltec mrežica pa je odlična rešitev za alergike, saj poleg insektov zadrži 99% cvetnega prahu. Za razliko od običajnih mrež proti cvetnemu prahu nudi Polltec bistveno boljšo zračnost in pogled navzven.
  • Najnovejšo rešitev pa predstavlja komarniška mrežica, ki združuje lastnosti mrežice Transpatec in Polltec, gre za t.i. Transpatec mikro tkanje. Njene drobne odprtine zadržijo tudi najmanjše insekte in tudi 90% cvetnega prahu. Pri tem pa je odprtost površine celo za 5% boljša kot pri standardni mrežici.

 

 Vedno smo vam na voljo na brezplačni telefonski številki 080 34 20 ali osebno v našem razstavnem salonu v Celju!