1. Dobra izolativnost

Pri izbiri oken je bistvenega pomena, kako energetsko varčna so. Les je slab prevodnik toplote, a ravno zato ima naravne izolacijske sposobnosti. K temu pripomore njegova celična struktura. Tako omogoča tudi naravno in kakovostno zamejitev pred temperaturami iz zunanjosti – naj bodo te visoke ali nizke. Lesena okna v primerjavi z aluminijastimi zadržijo 1,8-krat več toplote in ne povzročajo toplotnega mostu.

Poleg toplotne izolacije lesena okna nudijo tudi kvalitetno zaščito pred vdorom zvokov iz okolja.

2. Lesena okna so ekološka izbira

Lesena okna so okolju najbolj prijazna. Les je naravna surovina, ki se nenehno obnavlja in jo je mogoče popolnoma reciklirati. Drevesa pri svoji rasti porabljajo CO2, ki je škodljiv za podnebje, Zahvaljujoč manjši porabi energije v proizvodnji in dolgi življenjski dobi lesena okna ščitijo podnebje in okolje. Vsi drugi konkurenčni materiali profilov okenskih okvirov za izdelavo zahtevajo precej več energije. Če želite torej graditi trajnostno in ekološko, so lesena okna dobra izbira.

3. Večja varnost v primeru požara

Lesena okna nudijo večjo varnost v primeru požara. Dlje zadržijo ogenj, povzročajo manj dima in ne sproščajo dioksinov. Na primer pri gorenju PVC-ja nastajajo strupeni dioksin, klorovodikove kisline in drugi nevarni plini. Poleg tega se začnejo PVC spojine taliti že pri 110-130 stopinjah, lesena okna pa prenesejo temperature nad 200 stopinj, zato ostane leseno okno dlje časa stabilno. 

4. Dobra investicija v prihodnost – dolga življenjska doba do 60 let

Veliko ljudi meni, da so lesena okna prevelik finančni vložek, zato se odločijo za nakup cenejših. A lesena okna nam služijo ob rednem vzdrževanju do 60 let. Nakup lesenih oken je tako na dolgi rok ugodnejši, kot če bi se odločili za okna iz drugih materialov. Nakup lesenih oken nam omogoča tudi veliko manjši finančni strošek pri klasičnih načinih ogrevanja.

Ker lesena okna sodijo med okna z najboljšimi vrednostmi toplotne izolativnosti, vam lahko dvignejo tudi vrednost nepremičnine na trgu. Če v prihodnosti želite prodati ali oddati stanovanje oz. hišo morate vedeti, da so okna močan faktor pri uspešnosti prodaje, saj se pri prodaji po zakonu zahteva energetska izkaznica. Če izberete lesena okna, bo na energetski izkaznici opisana energetska vrednost objekta in njena učinkovitost mnogo boljša. Ta deluje v vašo prid, saj kupec takoj vidi, kako energetsko varčen je vaš objekt in kako nizki bodo stroški.

Z ozirom na zgornje podatke lahko brez dvoma trdimo, da je nakup lesenih oken dobra dolgoročna naložba.

Lesena okna AJM Zero Sash.

5. Danes je vzdrževanje mnogo lažje kot nekoč

Med nami še vedno vlada prepričanje, da je treba vložiti veliko časa in denarja v vzdrževanje lesenih oken. A tehnologija je močno napredovala. Skrb za premazovanje, da bi preprečili videz bledenja, zaščitili les pred insekti in vremenskimi razmerami, ni več potrebna tako pogosto. 

Sodobni premazi, ki so izdelani na vodni osnovi, so močno podaljšali življenjsko dobo lesa. Vzdrževanje lesenih oken je zdaj potrebno le na vsakih 6 do 8 let. Časovni in finančni vložek  se je močno zmanjšal. Tovrstna okna so z modernimi premazi postala še bolj vzdržljiva in kakovostna. Mi pa lahko brezskrbno uživamo v njihovi lepoti in funkcionalnosti. 

Za še večjo zaščito pa je danes na voljo tudi možnost prekritja zunanjega dela oken z aluminijem. Takšna lesena okna danes poznamo kot les-alu okna.

6. Lesena okna so večna klasika.

Les ima dolgo tradicijo. Nudi nam povezanost s preteklostjo, hkrati pa je zmeraj moderen in posledično tudi večen material. Je klasika. S svojim avtentičnim in naravnim videzom našemu domovanju nudi poseben šarm.

Okna pokrivajo od 15 do 18 odstotkov sten v našem domu. Lesena okna estetsko dopolnijo naš interier in zaokrožijo zunanjo stran našega domovanja. Les je s svojo elegantnostjo in unikatnostjo dodana vrednost našemu bivanju. Noben drug material se z njim enostavno ne more primerjati.


7. Učinkovitost lesenih oken prepoznava tudi država  spodbude Eko sklada

Ker so lesena okna dražja od drugih, nas mogoče tudi zgoraj našteti razlogi niso še povsem prepričali. A večja energijska učinkovitost, raba obnovljivih virov in skrb za manj onesnažen zrak so za našo državo dovolj pomembni razlogi, da nam je pripravljena pomagati pri finančnem vložku.

Eko sklad (tj. Slovenski okoljski sklad) je razpisal javni poziv za subvencijo zunanjega stavbnega pohištva. Sklad želi z nepovratnimi finančnimi spodbudami na področju celotne države spodbuditi povečanje rabe obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost v stanovanjskih stavbah. Kot naložbo v stanovanjsko nepremičnino so za to subvencijo določili 10 specifičnih točk. Pod točko F najdemo vgradnjo energijsko učinkovitih lesenih oken v starejši stanovanjski stavbi. Višina finančne subvencije znaša do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe. 

Več o pogojih za pridobitev, kdo so upravičene osebe in o omejitvah si lahko preberete na spletni strani Eko sklada.